Skip to main content

Leuk dat je er weer bent om mijn nieuwe blog te lezen! Dit keer zal ik een stuk schrijven over mijn ervaringen van de eerste maand ‘’Anders eten’’. Zoals veel van jullie wel weten ben ik ongeveer vier weken geleden gestart met het experiment: ‘Anders eten bij MS’.  Dit experiment, opgezet door MS Anders in samenwerking met voeding leeft, stelt de volgende vraag voorop: ‘’Kunnen knapperige, verse groentes, peulvruchten, hele vruchten, echt (dus niet voorbewerkt) vlees, gevogelte en vis, lekkere noten, volle zuivelproducten en natuurlijke vetten de kwaliteit van leven een boost geven, als je MS hebt?’’ Gebaseerd op informatie uit wetenschappelijk onderzoek zijn uitgangspunten voor het experiment opgesteld en is een voedingsprogramma samengesteld. De belangrijkste uitgangspunten voor dit voedingsprogramma zijn zo onbewerkt, vers en gevarieerd mogelijk eten, voornamelijk langzaam opneembare koolhydraten eten en ongeveer 400 gram groenten/ peulvruchten en 2 stuks fruit per dag eten. Daarnaast minderen we bij dit programma met het eten van vlees, eten we juist veel vis en zorgen we dat we voldoende ontstekingsremmend voedsel eten, zoals tomaten, extra vierge olijfolie, groene bladgroenten, vette vis, noten, verse kruiden etc. Mocht je meer informatie willen lezen over dit experiment, dan kun je dit vinden op de website van MS Anders.

Kick-start dag

Want alles wat mogelijk van positieve invloed kan zijn op mijn MS vind ik interessant!

Voordat ik met dit experiment ging starten had ik nog niet echt een duidelijk beeld van wat het nou precies voor mij zou gaan betekenen en hoe het programma eruit zou komen te zien. Daarom ging ik er open in, want alles wat mogelijk van positieve invloed kan zijn op mijn MS vind ik interessant! Tijdens de kick-start dag op 6 september in Deurne, waar ik samen met Wouter naartoe ben geweest, kregen we veel informatie over voeding. Wat is dan gezonde voeding? Waarom is dat gezond en zijn andere dingen minder gezond? Wat kan de invloed van voeding zijn op de MS? Naast veel inhoudelijke informatie waren er ook twee ‘’ervaringsdeskundigen’’ aanwezig, die al eerder aan het experiment hebben meegedaan. Zij vertelden wat het programma hun had gebracht en hoe zij het programma hebben ervaren. Het was heel motiverend om te horen dat zij beiden hebben ervaren meer energie te hebben, minder cognitieve problemen te hebben en ze zich echt fitter voelen. Hoe mooi zou het zijn als ik dat straks ook mag ervaren? Tijdens deze informatiedag kreeg iedereen een dikke map, waarin alle theorie nog eens staat uitgelegd en waarin voor de eerste vier weken menu’s te vinden zijn. Het is de bedoeling dat iedereen zich de eerste vier weken aan dit vooropgestelde menu houdt. Op deze manier kunnen we ervaren hoe het is om anders te eten, hoeven we zelf niets te bedenken en eten we voldoende afwisselend. Na de eerste maand, loopt het experiment nog twee maanden door, waarbij iedereen met de kennis en inspiratie uit de eerste maand zelf zijn menu’s gaat indelen.

Vastberaden

Voor mezelf heb ik besloten om me de komende drie maanden echt volledig aan het programma te houden. Dat betekent dus ook drie maanden geen alcohol, geen vreetbuien en geen ongezonde dingen. Ook Wouter stond ervoor open om in ieder geval het avondeten met mij mee te eten en daarom vonden we dat toen we thuiskwamen van de kick-off dag, we nog maar even extra moesten genieten van alle ‘slechte’ dingen, wat we in het weekend voordat we begonnen ook zeker gedaan hebben;-).

Week 1; Opstartproblemen

Het eten was minder zout, minder zoet en minder sterk van smaak dan het eten wat we gewend waren.

De eerste week van het experiment was het echt best wel zwaar. Zo had ik veel moeite met het handhaven van maar drie maaltijden per dag. Ik was altijd gewend om toch wel zes eetmomenten in te plannen: ontbijt, lunch, diner en drie tussendoortjes. Dus dit was wel ineens even heel erg wennen. Ik merkte wel dat als ik niet toegaf aan het hongergevoel, dit ook weer verdween en gedurende de week kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal geen honger had, maar dat het puur gewoonte was om op bepaalde momenten wat te eten. Ook merkten zowel Wouter als ik, dat we toch wel echt moesten wennen aan andere smaken. Het eten was minder zout, minder zoet en minder sterk van smaak dan het eten wat we gewend waren. Wel een echte eye-opener ook, van hoeveel smaakversterkers en andere ‘’troep’’ er dus eigenlijk in ons eten zit. Daarnaast kostte het doen van de boodschappen mij heel veel energie en ook de gerechten zelf bereiden was een hele onderneming. Het zijn geen moeilijke recepten, maar er moeten steeds wel veel ingrediënten in en het bestaat uit veel verschillende stappen, wat mij toch best wat energie kost. Aan het eind van de eerste week, op vrijdagmiddag wanneer we normaal gesproken een lekkere vrijdagmiddag borrel houden met een borrelplankje en een lekker biertje erbij, hadden zowel Wouter als ik een beetje een dip. We zijn zo gewend om de week af te sluiten met een lekker hapje, een drankje en gezelligheid met vrienden, maar ja nu mag dat niet meer op de manier waarop we dat waren gewend. We hebben onszelf daarom die avond verwend met een lekker gerecht van verderop uit het programma, namelijk de bloemkoolpizza. We dachten dan is onze honger in iets ‘’slechts’’ misschien gestild, maar hebben we ons wel aan het programma gehouden. Dit was bijzonder goed uitgepakt en we hebben ons netjes aan het programma kunnen houden! Trouwens ook leuk om te vermelden is dat Wouter na drie dagen eigenlijk heeft besloten om niet alleen tijdens het avondeten mee te doen, maar met het volledige menu! Dit is voor mij ook echt een enorme motivator, en het is superleuk om lekker samen in de keuken te staan of een lekkere maaltijd voor de ander te bereiden!

Week 2 en 3; Gezondheidsvoordelen

In de loop van de tweede week en in de derde week van het programma ging het me allemaal al een stuk gemakkelijker af. Het boodschappen doen vergde iets minder inspanning, de gerechten gingen steeds lekkerder smaken en met de drie eetmomenten op een dag had ik helemaal geen moeite meer. Ook zag ik de weegschaal voorzichtig wat stapjes omlaag maken en merkte ik ineens dat ik toch zeker al een hele week achter elkaar lekker in mijn vel zat. Voorheen stond ik vaak op met een moe gevoel, geen zin in de dag en een beetje een ‘’foggy’’ hoofd, en ineens stond ik ’s ochtends op met energie en voelde ik meer ruimte en helderheid in mijn hoofd! Mijn grootste valkuil wanneer ik opsta met energie, is dat ik ineens denk dat ik alles kan doen wat ik zou willen, waardoor ik op een gegeven moment toch weer helemaal kapot ben. Dus ondanks dat ik me energieker voelde, bleef het een uitdaging om die energie te verdelen, rust in te lassen en niet te hard van stapel te lopen. Hier krijg ik inmiddels steeds meer handigheid in, deze balans handhaven blijft overigens een levenslang leerproces denk ik, maar ik voel me goed. Ik zit lekker in mijn vel, ben blij met het eten en de structuur die het programma me biedt en ik ben nu al blij met de gezondheidsresultaten.

Terugkijkend op de eerste maand

Nu ik ben aangekomen aan het eind van de eerste maand, kijk ik zoals hierboven wel te lezen is, heel positief terug op deze eerste vier weken. Ik merk echt dat mijn smaak is veranderd, dat ik eigenlijk bijna geen ‘’snaaibuien’’ meer heb en dat het me ook buiten de deur lukt om verantwoorde beslissingen te maken voor wat betreft het eten. Zowel Wouter als ik ervaren het eten inmiddels namelijk als lekker, verzadigend en vaak echt als een feestje op ons bord, dus dat maakt het makkelijk om steeds een verantwoorde keuze te maken. Zeker nu we zelf ons eigen menu mogen gaan samenstellen, waarbij we natuurlijk vooral gerechten kiezen die bij ons in de smaak zijn gevallen, voorzie ik weinig moeilijkheden om het ook de laatste twee maanden tot een succes te gaan brengen. Wij gaan dus nog even lekker door! Op naar nog meer lekkere maaltijden en (hopelijk ook) nog meer gezondheidsvoordelen!

Mocht je vragen hebben over het eetprogramma, hoe ik (of Wouter) het ervaart of over iets anders? Schroom niet hieronder een reactie achter te laten of mij anders even een berichtje te sturen! Bedankt voor het lezen weer en tot de volgende blog!

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.