Skip to main content

Daar ligt hij dan, een groen/witte pil, mijn nieuwe tweemaal daagse ‘vriend’. Groen/wit omdat het in de eerste week een halve dosis is – 120mg. Samen met een ‘vettig’ ontbijt moet ik de pil innemen, met yoghurt bijvoorbeeld of met een boterham met pindakaas. Nu eet ik eigenlijk beide niet meer sinds mijn paleo leefstijl, maar oké ik begin dan toch maar met een bakje vette (Griekse of Turkse) yoghurt in de ochtend. Een beetje yoghurt, de pil en dan nog een beetje yoghurt. Ze zeggen dat dit helpt om bijwerkingen te voorkomen. Ik ben er helemaal niet gerust op dat ik de eerste weken van deze nieuwe medicatie bijwerkingsloos door zal komen, zeker niet door mijn ervaringen met het begin van de rebif. Maar toch beginnen we met goede moed. Bij het inslikken van de pil voel ik de inhoud van de pil een beetje schudden en tintelen achterop mijn tong. Maar verder gaat het gelukkig zonder problemen. Na de eerste week Tecfidera merk ik dat ongeveer een uurtje na het innemen van de pil wel een beetje last heb van buikkramp, maar na een aantal minuten verdwijnt dit gelukkig wel weer. Ook is een bijwerking die ze noemen ‘flushing’. Dit betekend dat je rood wordt en dat je een soort van opvliegers krijgt. Waar ik al snel achter ben gekomen is als ik na het innemen van de pil actief bezig ben ik veel meer last heb van flushing en opvliegers dan wanneer ik me een beetje rustig houd. Dus ik probeer echt tot een uur na het innemen rustig aan te doen, want me rot zweten en het zo ongemakkelijk warm krijgen is ook maar niets. Na één week veranderd de dosis van 120 mg naar 240 mg en veranderd de pil van groen/wit naar helemaal groen. Aan het innemen veranderd verder niets en ook de bijwerkingen worden gelukkig niet meer of erger. Waar ik in de eerste 3 weken van de Tecfidera achterkom is dat ik wel echt nog moet wennen aan het tweemaal daags innemen van de pil. ’s Ochtends bij het ontbijt is geen probleem, dat is altijd hetzelfde en een makkelijke routine. Maar ’s avonds bij het avondeten blijkt toch iets lastiger, aangezien ik de pil al een paar keer ben vergeten in te nemen. Dan eten we laat, blijven er mensen eten of gaan we uiteten en dan ben ik kennelijk helemaal in de war en in staat om zomaar een pil te vergeten. Gelukkig gaf de verpleegkundige aan dat het niet zo erg is als je in het begin soms een pil vergeet, met de week gaat het gelukkig al steeds beter en wordt het geloof ik al steeds meer een routine. Inmiddels ben ik al zes weken bezig met de tecfidera en kan ik denk ik wel zeggen dat de start met deze nieuwe medicijnen me heel erg is meegevallen. Een beetje buikkramp en wat opvliegers is heel goed te overzien, zeker in tegenstelling tot de wekenlange griepachtige verschijnselen en permanente hoofdpijn bij het starten met de Rebif. Laten we ook hopen dat uit het volgende bloedonderzoek de waardes van o.a. mijn witte bloedcellen allemaal nog in orde zijn en dat bij de volgende MRI scan blijkt dat het aantal ontstekingen niet is toegenomen!

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.