Skip to main content

Een paar weken geleden ben ik op vakantie geweest naar Mallorca en voor die vakantie mocht ik een noise-cancelling koptelefoon van onze buurman lenen. Zowel in de aanloop naar mijn vakantie, als tijdens en na mijn vakantie was ik erg enthousiast over deze koptelefoon en dan met name over de noise cancelling functie. Onder andere via instagram (@andreahofman) deelde ik al kort mijn ervaringen en kreeg ik veel reacties en vragen van volgers over hoe deze koptelefoon me is bevallen en of ik hem al dan niet zou aanraden. Om antwoord te geven op deze vragen besloot ik mijn ervaringen met jullie te delen in een korte blog over dit onderwerp!

'Noise cancelling' wat is dat?

Zodra je een koptelefoon opzet, hoor je naast je muziek vaak toch ook nog het geluid uit de omgeving. Je kunt dan je volume harder zetten, om omgevingsgeluiden nog meer naar de achtergrond te brengen, maar hier worden je oren niet per se heel blij van (die van mij in ieder geval niet;-)). Wat je ook kan doen is een zogenaamde “over-ear” koptelefoon gebruiken; een koptelefoon die met zijn oorschelpen helemaal over je oren heen zit en daardoor dus al een deel van het geluid van de buitenwereld buitensluit. Mocht je nog wat meer behoefte aan rust hebben dan kan je ook kiezen voor een koptelefoon met ruisonderdrukking; een zogenaamde noise-cancelling koptelefoon. In een dergelijke koptelefoon zitten een aantal piepkleine microfoontjes die het achtergrondgeluid continu monitoren. Vervolgens wordt door geluidsgolven in de tegengestelde richting dit achtergrondgeluid zoals dat van verkeer, pratende mensen of (vliegtuig)motoren opgeheven, waardoor deze geluiden niet meer of veel minder hoorbaar zijn.

Waarom gebruik ik een koptelefoon met noise cancelling?

Een gevolg van mijn MS is dat ik steeds gevoeliger word voor omgevingsgeluiden en prikkels en deze minder goed kan filteren. In een ruimte vol met mensen die gezellig met elkaar kletsen, waar steeds mensen binnenkomen of weggaan en waar een gezellig achtergrondmuziekje opstaat, word ik heel snel moe. Niet fysiek moe, maar mentaal moe. En niet zomaar moe, maar uitgeput. Een andere situatie is die van het op reis gaan en in een drukke trein of vliegtuig zitten of ergens in een lobby moeten wachten met tal van omroepberichten en geroezemoes van voorbijkomende mensen. Ik weet niet of jij ook MS hebt? En zo ja, ervaar je ook moeilijkheden met prikkels? Ik merk dus de laatste tijd dat al deze omgevingsprikkels me steeds meer energie gaan kosten. Toen ik dus het aanbod van een lieve buurman kreeg om een poosje zijn noise cancelling koptelefoon te mogen lenen, hoefde ik dan ook geen tweede keer na te denken. Natuurlijk wil ik die wel eens uitproberen! Ik ging de week dat ik de koptelefoon te leen kreeg ook gelijk op vakantie naar Mallorca, dus dat was helemaal een perfecte gelegenheid om de koptelefoon eens goed uit te gaan proberen (iets met huilende baby’s in het vliegtuig en drukte op het vliegveld;-)).

Wat zijn mijn ervaringen?

De koptelefoon die ik een poosje mocht lenen was de Sony MDR-ZX770BN. Nu ben ik niet echt een muziekexpert, dus daar kan ik de koptelefoon ook niet echt goed op beoordelen. Echter ben ik wel een gebruiker die de werking van de noise cancelling functie goed kan beoordelen. In het begin vond ik het een beetje onwennig moet ik zeggen. Ik ben eigenlijk van nature iemand die graag ‘’connected’’ is. Ik zie en hoor graag wat er zich in mijn omgeving allemaal afspeelt en vind het ook best leuk om bijvoorbeeld in de trein gesprekken ‘’af te luisteren’’ ;-). En je raadt het al, zodra je de koptelefoon opzet is dat iets wat niet meer zo goed lukt. Nadat ik hieraan gewend was en ik merkte hoeveel rust de dempende werking van de koptelefoon me eigenlijk direct gaf, was ik fan. De geluiden van pratende mensen, de zoemende trein of de vliegtuigmotor werden echt behoorlijk weg gefilterd. Helemaal in combinatie met een luisterboek of een fijn muziekje, lukte het me goed om me op mezelf en mijn muziek te focussen en om alle geluidsprikkels vanuit de omgeving te negeren. Ook heb ik de koptelefoon op vakantie bijvoorbeeld gebruikt om tijdens rustmomentjes even helemaal in mezelf te keren en een mindfulness oefening te doen of een luisterboek te luisteren. Door de noise cancelling functie lukte het me beter om me echt even af te zonderen en even de rust te vinden om wat te ontspannen. Een klein nadeel van zo’n grote koptelefoon op je hoofd is dat je er niet echt lekker mee kunt liggen, dus hier moet je even een goede positie voor vinden om een liggende mindfulness oefening gemakkelijk te kunnen uitvoeren met de koptelefoon zonder dat hij van je hoofd af zakt ;-). Ook op de terugweg, waarbij we weer relatief lang op het vliegtuig moesten wachten heb ik echt energie kunnen besparen door mijn koptelefoon te dragen. Ik hoefde me gewoon even niet te richten op alle verschillende omgevingsgeluiden, heerlijk!

Enkele koptelefoons vergeleken

Bij terugkomst van de vakantie was ik van één ding overtuigd, ik wilde zelf ook zo’n ding hebben. Heel fijn natuurlijk dat ik deze kon lenen, maar ooit moest ik die toch weer eens retourneren… Daarom ben ik samen met Wouter een paar keer naar de Mediamarkt geweest. Wouter houdt van online research doen, dus hij had al van alles uitgezocht en vergeleken met elkaar. Maar ik geloof het pas als ik het zelf heb gehoord, en laat de Mediamarkt nou net een perfecte plek zijn om de noise cancelling functie van een koptelefoon te testen. Er is namelijk heel veel omgevingsgeluid, dus als de noise cancelling functie een beetje goed werkt, zou er een groot verschil te horen moeten zijn! We hebben verschillende koptelefoons uitgeprobeerd van Sony, van JBL en van Bose in drie verschillende prijsklassen (koptelefoons van ongeveer 150€, 200€ en 300€). Mijn budget was eigenlijk wel maximaal 200€ dus aan de koptelefoons binnen dat budget besteedde ik wat meer aandacht. Ondanks dat ik dus totaal geen muziekkenner ben, of een expert op gebied van technische dingen, merkte ik toch echt wel een heel groot verschil en heb ik (helaas) ervaren dat je bij deze koptelefoons toch wel krijgt wat je ervoor betaald. Naarmate de koptelefoon duurder werd, werd de noise cancelling functie ook echt aanzienlijk beter! De belangrijkste reden waarom ik zo’n koptelefoon wil, is de noise cancelling functie, dus ja…. Hoeveel geld ga je er dan aan uitgeven? Iets anders wat ik merkte is dat de duurdere variant degelijker aanvoelde en daarnaast ook een stuk lekkerder op mijn hoofd zat. Niet alleen qua pasvorm maar vooral ook qua gewicht. Is dat dan iets wat uitmaakt? Ik denk van wel! Ik heb de koptelefoon namelijk toch met enige regelmaat op en dan vaak ook voor langere tijd, dus hij moet ook gewoon lekker zitten. Hoe zwaarder de koptelefoon is, hoe eerder je (ik in ieder geval) toch hoofdpijn krijgt of andere irritaties.

Mijn conclusie

Dat ik écht een nieuwe koptelefoon wilde, dat is wel duidelijk. Eigenlijk bleek uit mijn vooronderzoek wel dat ik toch voor een Sony WH-1000XM2 of de Bose QuietComfort wilde gaan. Helaas allebei behoorlijk prijzig, maar wat noise cancelling en draagcomfort betreft toch wel echt de betere. Voor een laatste keer gingen Wouter en ik dus weer naar de Mediamarkt om deze twee modellen nog een keer met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk vond ik dat de Bose QuietComfort toch mooier klonk (niet dat ik er verstand van heb, maar dat is denk ik dan een ‘smaak’ dingetje). Daarom heb ik voor de Bose gekozen en hem mezelf cadeau gedaan. Een flinke uitgave, maar wat ben ik er blij mee! Hij zit heerlijk, gaat overal mee naartoe en kan fijn compact worden opgeborgen worden in een stevige hoes (heel fijn!). Daarnaast is hij echt fantastisch in het dempen van omgevingsgeluid en biedt het mij echt heel veel rust in het ziekenhuis, de trein, maar ook thuis als ik echt overprikkeld ben! Kan ik hem aanraden? Daar antwoord ik op met een dikke vette JA!

Join the discussion 2 Comments

  • Saarki schreef:

    Ik vind het zo’n freakin’ verademing die noise cancelling koptelefoons🥳 Ik heb voor de Sony WH-H90N gekozen en zweer bij het apparaat😊

    • Andrea Hofman schreef:

      Echt he! Ik ben er ook echt mega blij mee! Soms nog een drempel om hem op te doen, met name als ik met andere mensen op een drukke plek ben bijvoorbeeld. Maar ik krijg steeds meer ”schijt” en daardoor levert het me steeds meer en meer op! 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.